Mayıs 2016 Mehmet ERTURAN A- A+
A- A+

Ne Haber?

Sudan, Ümmetin Ayıplarından Birini Gideriyor

Müjde! Myanmar’da Budistler tarafından katliamlara maruz kalan Arakanlı Müslüman kardeşlerimizin hava, kara ve deniz yollarıyla Sudan’a girişine izin verildi. Sudan’ın başkenti Hartum’daki Şehit Cami’nde okunan Cuma hutbesinde Küresel Arakan Merkezi Başkanı Abdullah Maruf, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir’in Arakanlı Müslümanların ülkeye kabulü ve onlara resmi belgelerin verilmesi için hazırlıklara başladığını açıkladı. Elhamdülillah. #YetimÜmmet

4,5G Sadece Hızı Değil Güvenlik Riskini De Artırıyor

1 Nisan 2016 tarihinden itibaren ülke olarak 4,5G teknolojisine geçtik. 4,5G kullanımında sadece bir aylık tecrübemiz var. GSM şirketleri dünyaca ünlü yüzleri reklamlarında oynatarak hat kullanıcılarını 4,5G konusunda doğru tercihte bulunmaları adına ikna etmek için paralar saçıyor. Reklamlar ve 4,5G ile artan erişim hızı gibi teknik konuların gündemde tutulması meselenin ‘gösterilmek istenen’ tarafı. Konu akıllı cihazlar olunca işin bir de güvenlik kısmı var ki, 1 Nisan teknolojisi cihazlardaki kişisel bilgilerin yabancılar tarafından ele geçirilmesindeki güvenlik riskini ciddi şekilde artırıyor.

‘Yabancılar’ ifadesini istihbarat kurumlarından tutun da reklamları için müşteri bilgilerinden veri tabanı oluşturmaya çalışan işgüzar şirketlere kadar açabilirsiniz. “İstihbarat bizi ne yapsın?” diyenler işte bu sorunun cevabının ne olduğunu bilmedikleri için istihbarat elemanlarının hazırladığı senaryolar konusunda bir düşünceye sahip olamıyor. Bu yüzden kendini, şahsî verilerini ve rehber, galeri gibi menülerinde yer alan isimlerin kişisel bilgilerini, görüntülerini depolarken akıllı hareket etmek zorunda hissetmiyor. İşte tehlike bu tedbirsiz ve gevşek düşüncelerle başlıyor ve 4,5G teknolojisiyle birleşip Allah bilir nerelere kadar uzanıyor… Bu sebeple Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu gibi uzmanlar, vatandaşları ve kurumları gerekli önlemleri almaları konusunda uyarıyor: “2004’te günde bir üretilen kötücül yazılım sayısı bugün 500 binlerde bulunmaktadır. Bu rakam, olayın önemini tüm açıklığıyla gösteriyor.” #AklınıKullan

İslamcı Dergiler Projesi “Neyi Kaybettiğini Hatırla” Cümlesinin Cevabını Vermeye Aday

İslamcı Dergiler Projesi, İlmi Etüdler Derneği (İLEM) tarafından yürütülüyor. Projenin 1960-1980 yılları arasını kapsayan birinci aşaması sona erdi. Yirmi yıllık ilk süreçte incelenen ve taranarak elektronik ortama içerikleriyle birlikte aktarılmasına devam edilen çalışma “1960-1980 Arası İslamcı Dergiler” adıyla kitaplaştırılıp satışa sunuldu bile. Şuurunu gençlik döneminde okuduğu İslamcı dergilere borçlu olanlara ve o dönemlere yetişemeyip de büyüklerinin eskiden hangi dergi, isim ve yazıları okuduğunu merak edenlere müjde! Cevaplar bu projede.

Proje hakkında detaylı bilgilere ulaşmak isteyenler kitaptan önce projenin internet adresinde ilk incelemelerini yapabilirler: www.idp.org.tr Bu site sayesinde projedeki eksik dergiler ve sayılar listesini inceleyerek projeye katkıda bulunabilir; başta Akıncılar, Büyük Doğu, Diriliş, Çatı, Edebiyat, Hareket, Hicret, İslam, Mavera, Milli Gençlik, Pınar, Selamet, Şura, Tevhid gibi dergiler olmak üzere 43 farklı derginin birçok sayısının kapağına ve fihristine göz atabilir; yine bu dergilerde yazı ve şiirleri yayınlanan isimlerin alfabetik listesine ulaşabilirsiniz. Araştırmacılar için heyecan verici, neyi kaybettiğini hatırlamak isteyenler için de verimli bir çalışma olabilir. #Hatırla

50 Milyon Vatandaşın Kimlik Bilgileri İnternette Yayınlandı

Hekırlar (hacker=kırıcı), sanal korsanlar, kötü niyetli siber savaşçılar… Evet, bu ifadelerle anılan, bilgisayar ve internet ağları konusunda uzmanlaşmış bulunan kimliği belirsiz kişiler, 50 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlik bilgilerini ‘yetersiz alt yapı önlemleri’ sayesinde ele geçirmiş ve sızdırmış. Bu işe çalma da diyebilirsiniz. Adına ne dediğimizden daha çok ilgilenmemiz gereken kısım kimlik bilgilerimizin tehlikede olduğu ve kimlerin hangi amaçla bu bilgileri internetten indirip kullanabileceğinin tahminlerin ötesine geçebilecek bir potansiyel ve özellik taşıması.

Korsanlar, haberin komplo ya da uydurma değil, gerçek olduğunu ispatlamak namına Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu’nun kimlik bilgilerini paylaşmış. 6,6 GB boyutundaki dosyada 50 milyona yakın ismin TC kimlik numaraları, adresleri, doğum tarihleri, anne ve babalarının adları gibi özel bilgiler yer alıyor. Bu bilgilerin korunması ve üçüncü şahıslara geçmesinin önlenmesi konusunda gerekli teknik tedbirleri almakta yetersiz kalan ya da geciken asıl sorumlular genellikle kendilerine muhalif, rakip ya da düşman grupları suçluyor. Tıpkı ABD’de 22 milyon memur ve çalışanın bilgilerinin ele geçirilmesinin ardından Çin’in suçlanması gibi. #Görünmeyenİnternet




AJANDA

1. İz Yayıncılık, Naci el Ali’nin baskısı tükenen Hanzala Karikatürleri albümünü yeniden yayınladı ve satışa sundu.

2. Araştırmacı yazar Mustafa Armağan, Zaman gazetesine kayyum atanmasından sonra yaşanan gelişmelerin ardından Yeni Şafak gazetesine transfer oldu.

3. Haftada bir yayınlanan Gerçek Hayat Dergisi’ni Albayrak Medya Grubu satın aldı.

4. Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) 1. Genç Yazarlar Kurultayı 1-3 Nisan 2016 tarihleri arasında yapıldı. Kurultay’a 30 yaş altı 40 genç yazar davet edildi.

5. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında Tarsus Belediyesi’nin Yarenlik Alanı’ndaki ağaçlara astığı kitaplar kısa sürede tükendi.

6. AA’nın haberine göre “Bulgaristan sanal saldırıları önlemek için daktiloya geri döndü.”

7. Başşar Ahmet, Suriyelilerin Türkçeyi daha kolay öğrenmeleri için “Araplar için Türkçe öğrenme kitabı”nı yazdı.

8. Tarihin en büyük çevre felaketinde İngiliz BP şirketine 20,8 milyar dolar ceza kesildi.

9. 7. Türkiye Dergi Fuarı 10-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında Sirkeci Garı’nda düzenlenecek.

10. Amerika’nın Türkiye eski büyükelçisi Francis J. Ricciardone, Mısır Amerikan Üniversitesi Rektörlüğüne atandı.

11. Mısır’da Rabia işareti yasaklandı. İşareti yapan ya da taşıyanlara hapis veya para cezası öngörülüyor.

12. 1 Mayıs 2016 tarihi itibariyle zindanlar Yusuf göreli 1034 gün oldu. #MuhammedMursi

Yazımızı paylaşın..

Facebook Twitter Whatsapp’ta Paylaş Google Email Print LinkedIn Pinterest Tumblr