Temmuz 2011 Editör A- A+
A- A+

İlkadımdan

Kıymetli okuyucu!

Bir yönüyle sosyal bir vakıa olarak din; insan hayatının vazgeçilmezleri arasında yer almış, her zaman önemini ve günlük yaşamındaki yerini korumuştur. Özellikle islam dininin hedef kitlesinde zunde-i alem ve eşref-i mahlukat olan insan yer alır.

Din, insan için onun iki yanını hedef alan kurallar koyar. Bu sebeple bir bakıma din; insanların gündelik hayatlarındaki görevleri içerirken, diğer taraftan ruhsal dünyasıyla ilgili kuralları içerir. Bunların içerisinde dua önemli bir yer tutar. Bir bakıma islam dininin önemli bir yerini dua kaplar. Namaz kılarsınız, onun rızası için ona yönelirsiniz. Oruç tutarsınız, onun bize verdiklerinden onun rızası için belli bir müddet geri durursunuz. Zekat ve sadaka, onun insana verdiklerinin bir kısmını muhtaç olanlara onun hoşnutluğu için verirsiniz. Bazen işler yolunda gider seviniriz, duygulanırız. Bazen de hoşumuza gitmez, üzülürüz, sıkılırız. Ancak her iki durumda da eller ona açılır. Dudaklarımızdan şükran ifade eden sözler veya üzüntümüzü sevince çevirebilmek için ifadeler dökülür. Hülasa dua; sevinç ve üzüntümüzün bir ifadesi olurken, görevlerimizin ifası olarak yapılan vazifelerimizin bütünü olarak müminin hayatında yer alır.

            Bir başka yönüyle insan beden ve ruhdan oluşan bir varlıktır. Yeme, içme, nefes alıp verme gibi olayları beden ile; inanmak, sevinmek ve mutlu olmak gibi olaylar da ruhla ilişkilidir. Bedensel yanıyla diğer varlıklarla bütünleşirken ruhsal yanıyla da onlardan ayrılır. İslam dininde yeme, içme gibi bedensel yanını ilgilendiren fiillerde örneğin, besmele ile yemeğe başlaması; Allah’ın adıyla ifadesiyle su içerken küçüğe ikramı ve ona Allah’ın adıyla ifadesini hatırlatması duadır, onu hatırlamadır. Diğer varlıklardan ayrılan ruhsal yanına gelince inanmak en önde gelen özelliğidir. Bu bakımdan “iman, insan hayatına anlam katar ve imanın üzerinde hiçbir değer yönelimi yoktur.” Bu yönüyle dua hüşu ve içtenlikle O’na yönelimin bir adıdr.

Bu nedenle bu sayımızda dua konusuna yer verdik. ..... başlık kapak konumuzu oluşturdu.

Rabbimiz bizleri dualarımızın kabulünün sağlayacak fiil ve ahlakla zinetlendirsin.

Yard. Doç. Dr. İlhami NALÇACIOĞLU

 

Yazımızı paylaşın..

Facebook Twitter Whatsapp’ta Paylaş Google Email Print LinkedIn Pinterest Tumblr