İLKADIM'DAN-Virüslü Algılar
Kıymetli Okuyucu;
İlkadım dergisi 377. sayısı ile karşınızda. Çeyrek yüzyıldır okuyucularının huzuruna çıkan dergimiz nice güzelliklere ve hayırlara vesile olabilme ihtimalinin düşüncesiyle derinden bir memnuniyet yaşıyor. Duyulan mutluluğun diğer tarafında şerre karşı verilen iman mücadelesinin bahtiyarlığı var.
İmanı “ret ve kabulden ibaret” gören tanımı esas alır, bunun yanına bir de “layıkına muhabbet müstehakına nefret” ölçüsünü koyarsak, mücadelenin sadece iyilikleri yaymak olmayıp kötülere ve kötülüklere karşı cihad etmek tarafı bulunduğu da yakından anlaşılmış olur.
Mesela “Manipülasyon ve Algı Yönetimi” gibi uygulamalar şerrin daha etkili bir şekilde yayılabilmesi, zihinlerin ifsat edilip amellere ve değerlere bağlılığın önce zayıflatılması hemen ardından da kopartılması noktasında kullanılan bol miktarda yöntemlerden sadece ikisi.
Kötülerin, müflis amaçlarına giden yolsa vasıta olarak kullandığı bu iki araç, İlkadım dergimizin yılın son ayında yayınladığı sayının dosya konuları.
Bu bağlamda GENAR araştırma şirketi sahibi İhsan AKTAŞ Bey ile bir mülakat gerçekleştirdik. Arkadaşımız Süleyman BEYAZ’ın sorularına İhsan AKTAŞ düşündürücü cevaplar verdi. Görünürde yedi soru ve bu sorulara verilen cevaplardan oluşan mülakat, okuyunca hak vereceksiniz ki mevcut hacmini aşan içeriklere sahip.
Araştırma ve anket şirketleri çok çeşitli konularda toplumun birbirinden farklı kesimleriyle zaman zaman ama sürekli temas halinde olma gibi bir özelliğe sahip. İhsan AKTAŞ da Manipülasyon ve Algı Yönetimi konularında yıllar içinde bizzat edindiği birikimleri ve ulaştığı sonuçları sorularımız vesilesiyle bizlerle paylaştı. Bu sebeple, soruları incelemenizde cevaplara göz atmanızda fayda var diyebiliriz.
Algıların yönetilmesi kabaca, bilginin kirletilmesi veya oluşturulmak istenen anlam doğrultusunda eğilip bükülerek yeniden yorumlanması, yeni çıkarımlara muhatap kılınmasıyla mümkün oluyor. Bilginin kirlenmesi, renk değiştirmesi, hileli hale getirilmesine “manipülasyon” deniyor.
Algı yönetimi, manipülasyon gibi nice kafa karıştırıcı ve mide bulandırıcı işler günümüzde en çok da sosyal medya mecralarında uygulanıyor. Çünkü sanal ortamda her şey birkaç tık sayesinde yani kolaylıkla, bir virüs ya da güya ilaç gibi hemen yayılıveriyor. Virüslü bilgilerin sebep olduğu güdümlü algılara karşı neler yapılması gerektiğini İhsan AKTAŞ mülakatımızda çok güzel sıralıyor.
Aydın ÇATAK ve Evren GÜRDALAR isimli yazarlarımız, büyük küçük ayırt etmeksizin toplumun her kesimi için kocaman ve oldukça da ciddi bir imtihana dönüşmüş olan internet, sosyal medya, mobil uygulamalar ve oyunların olumlu ve olumsuz yönlerine dikkatleri çekiyor. Alanında uzman kişiler olarak hazırladıkları bu yazıyı bir çırpıda ve merakla okuyacağınızı düşünüyor, bağımlılıktan uzak ve daha dikkatli bir hayat yaşanması konusunda yeni kararlar almanıza yardımcı olacağına inanıyoruz.
Kapak konusu yazarlarımızdan Halil DEMİRBAŞ, bozulan toplumun sorumluları kimlerdir sorusuna Kur’an’dan verdiği örneklerle cevap arıyor.
Müslümanların haber ve bilgi edinme gibi hayati konularda kendilerine kaynak olarak kabul ettikleri yer ve noktalarda nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili bir çalışma da yazarlarımızdan Hacı BAYRAM imzasını taşıyor.
Köşe yazılarımızda da istifadeye açık, birbirinden doyurucu içerikler olduğunu hatırlatmak isteriz.
Yeni yılda Rabbimizden, ümmetin de içinde bulunduğu insanlık âlemi için sağlık, barış, huzur, iman ve cihad dolu bir hayat dileriz.
Allah’a emanet olunuz.