İLKADIM'DAN- Tüm Zamanların Beka Meselesi: Eğitim
Kıymetli Okuyucu;
İlkadım dergimiz 422. kez yayınlanabilmenin heyecanı ile sizleri selamlıyor.
Yaz mevsimini geride bıraktık ve Eylül ayına geldik elhamdülillah. Eylül ayının ülkemizdeki en önemli gündemi malumunuz olduğu üzere eğitim. Üniversiteler dahil bütün okullar Eylül’de yeni eğitim dönemine başlıyor. İlkadım dergimizin yeni sayısının kapak konusu da bu vesileyle eğitim başlığına ayrıldı.
İlkadım, eğitimi bir beka meselesi görüyor.
Dr. Yunus Keleş, eğitimin kronikleşen sorunlarına mercek tuttuğu yazısında hepimizin az çok dertli olduğu hususlarda yaptığı analizlerle eleştirilerde bulundu.
İbrahim Başaran, İmam Hatip okullarının ve İlahiyat fakültelerinin tarihine ve yaşanan süreçlere ışık tuttuğu yazısında kronolojik bir anlatım ortaya koydu.
Sinan Gün, eğitimin değişmez gündemlerinden olan “eğitimcilerin eğitimi” konusunda öğretmenlerin eğitimi nasıl olmalı, öğretmen-öğrenci arasındaki iletişimin niteliği, öğretmenin taşıması gereken vasıflar gibi başlıklara değindi.
Av. Mustafa Yavuz, meselenin özü ve başlangıç noktası olan ailede eğitime yer verdi. Çocukların eğitiminde ailenin olmazsa olmaz yerini, görev ve sorumluluklarını hatırlattı.
Osman Uz, çocukların ihtiyaçları üzerine yoğunlaştığı yazısında onların akıl, kalp, özgüven, sosyal çevre, helal gıda, faydalı bilgi, sevgi, sadıklarla beraberlik, nefret, korku gibi insanı şekillendirerek karakter oluşumuna doğrudan etki eden noktaları vurgulamaya çalıştı.
Nureddin Soyak imzalı baş yazımızın başlığı “Sakın ve Sakındır”. Merhum Zeki Soyak hocamızın eserlerinden alıntı yazılarla hazırladığımız köşede ise bu ay “Kur’an’ın Gölgesinde Davet” konusu var.
Prof. Dr. Mustafa Ağırman, Cihad Dersleri köşesinde cennetlik kadınları anlatmayı sürdürüyor. Hz. Âsiye ve Hz. Meryem’in ardından üçüncü yazısındaki isim Hz. Hatice annemiz.
Prof. Dr. Mehmet Soysaldı, Kur’an İklimi köşesinde “Peygambere İtaat Allah’a İtaattir” başlığıyla Nisa suresi 80. ayetle çizdiği çerçevenin içini dolduruyor.
Nuri Ercan, İmbik köşesinde “İnsan ve Din” yazısında iki kavramın anlaşılması ve yaşanmasında günümüz toplumlarında görülen çelişkileri özeleştirinin hakim olduğu bir dille fotoğraflıyor.
Mahmut Aveder, Hadis İklimi köşesinde “Bolluk ve Bereket” kavramlarının daha iyi anlaşılmasını sağlıyor.
M. Selçuk Özdoğan, İlkadım Kitaplığında bu ay Hüseyin Yorulmaz imzalı “Bir Neslin Öncüsü Celal Hoca” eseriyle Mahmud Celaleddin Ökten’i neden tanımamız gerektiği konusunda bir kitap vesilesiyle ısrarcı oluyor.
İbrahim Cücük, Muhasebe köşesinde “Büyük Adam” kimliği hakkında tariflerde bulunurken ayakları yere basan anlamlara işaret ediyor.
Ali Erkan Kavaklı’nın “yüz yılın pedagojik yanlışı karma eğitim” hakkında Yeni Akit gazetesine verdiği bir röportajı bu sayımızda sizlerle paylaşmayı uygun gördük. Eğitimin bütün taraflarının bu güzel söyleşiden istifade edebileceğine inanıyoruz.
Yeni sayımızda yine görüşebilmek ümidiyle Allah’a emanet olun.