İLKADIM'DAN- Şubat Şehadet Merhamet
Kıymetli Okuyucu;
İlkadım dergimiz 427. sayısına erişti. Okur, yazar, yayın kurulu üyesi, yazı işleri, tasarımcı derken 30 yılı aşan yürüyüşte emeği geçen herkese selam olsun.
Yeni yıl geldi derken yeni yılın ilk ayı da geride kaldı ve Şubat’a ulaştık. Yıllar öncesinden bir çağrımız, teklifimiz vardı. Miladi yılın ikinci ayına kendi aramızda da olsa şubat değil de Şehadet diyelim mi diye sormuştuk.
X yani Twitter’da #ŞubataŞehadetDiyelim etiketiyle paylaşımlar yapmış, Şubat ayında aramızdan ayrılan şehidlerimizi anmış, şehidlik arzusu ve şahadet bilincini diri tutabilmek adına, Hac yollarına düşen karınca misali gündem çalışmasına girişmiştik. Heyecanımızı paylaşıyor, sesimize soluk olmak istiyorsanız zikredilen etiketle paylaşımlar yapmaya davetlisiniz.
Şehadet ayında sevdiklerinize sunacağınız hediyeleri (mesela kitap) imzalarken tarih kısmına ay olarak şubat değil de Şehadet yazabilirsiniz. Yılın ikinci ayında doğan kız çocuklarınıza Şehadet, erkeklere de Şehid adını vermeyi düşünebilirsiniz. Teklifler hakkında tefekkür ederken aklınıza gelenleri yukarıdaki etiketle yapacağınız paylaşımlar vesilesiyle ilgililerle buluşturabilirsiniz.
Şimdi gelelim yeni sayımızın dosyasına. Yayın kurulumuz 427. sayımızın kapak konusunu “merhamet” olarak belirledi.
Rahman ve Rahim olan Allah’ın, Rauf olan peygamberinin merhametli ümmetinin merhamet yansımaları ile gündemin çerçevesi çizilmeye çalışıldı.
Dr. Yahya Macit, Müslümanların birbirine merhameti nasıl olmalı, çocuklarımıza karşı yanlış merhamet örnekleri, incitmemek ve incinmemek, din kardeşimize üç günden fazla küs kalmamak gibi konuları bazı ayetleri de ele alarak ifade etmeye çalıştı.
Mustafa Yayla, büyük günah işleyenlere karşı yaklaşımlarımızda merhametin yerini ve önemini vurguladı.
Prof. Dr. Adem Çatak, üniversite gençliği ve kendileriyle ilişkilerimizde merhametin olmazsa olmazlığı üzerinde durdu. Yarınlarımız olan gençlerimiz için ne yapıyoruz, neler yapabiliriz gibi hayati sorulara cevaplar aradı.
İbrahim Çiftçi, tebliğ ve davette dikkat edilmesi gerekenler, ülkemize gelen turistlere bu hususta yapabileceklerimiz ve bir politikamızın olup olmadığı, misafirlerimizi nasıl ağırlayıp uğurladığımız, Peygamberimizin aleyhisselam Mekke döneminde şehre gelenlere panayırlarda ve çeşitli vesilelerle yaptığı davet çalışmasının örnekliği gibi başlıklara değindi.
Ziya Ökçe, İslam ve kadın kelimeleri birlikte anılınca akla ilk gelen meselelerden olan şiddet konusu etrafında araştırmalarda bulundu. Bu noktada yaşanan ve iftiraya kadar varan bilgi kirliliği ve kara propaganda faaliyetleri karşısında neler yapabileceğimizi, mücadelemizin nasıl olması gerektiğini izah etti. Kız çocukları ve kadınlar söz konusu olduğunda merhametin ne kadar kıymetli bir ahlak olduğunu hatırlattı.
Nureddin Soyak hocamızın bu ay ki başyazısının içeriği “Kur’an ve sünnette Müslüman erkek” üzerine. Erkekseniz okuyun. :)
Merhum Zeki Soyak hocamız ise bu ay bizlere Hz. Ömer radiyallahu anh döneminde yaşanan ibretlik bir diyalog üzerinden “O halde Allah nerede?” diye soruyor.
Her ay ele aldığı ayetleri Kur’an İklimi köşesinde titiz bir gayretle bizlerle paylaşan Prof. Dr. Mehmet Soysaldı hocamızın Ankara İlahiyat yayınlarından yeni bir eseri çıktı: “Kur’an-ı Kerim’in Evrensel Mesajları”. Kendisini huzurlarınızda tebrik ediyor, İlkadım ailesi olarak ilmi çalışmalarında muvaffakiyetler diliyoruz.
Sizden Gelenler köşesinde bu ay iki misafir yazarımız var. Muhammed Yasir, Aksa Tufanı gündeminde sıradanlaştırılmaya veya gözden kaçırılmaya çalışılan bazı noktalara temas etti. Bilal Aydemir ise ülkemizde tam bir yıl önce yaşanan deprem günlerinde din görevlisi olarak gönüllü gittiği bölgede yaşadıklarını aktardı.
Gayretlerinden dolayı yazarlarımızın hepsine müteşekkiriz.
“Allah’ım; Receb ve Şaban aylarını bizlere mübarek kıl ve bizleri Ramazan ayına ulaştır.” Amin.
Yeni sayımızda tekrar görüşebilmek ümidiyle Allah’a emanet olun.