İLKADIM'DAN-Okumak Konforlu Yazmak Risklidir
Eylül 2020 Editör A- A+
A- A+

İLKADIM'DAN-Okumak Konforlu Yazmak Risklidir

Kıymetli Okuyucu;

İlkadım dergimiz 386. kez huzurlarınızda, gözünüzün önünde, cebinizde, parmaklarınızın ucunda… Siz nerede iseniz orada inşallah.

Yeni bir yıl, 2020, pandemi, yasaklar, tedbir, temizlik, maske, hijyen, yeni normal vs. derken yaz ayına girmiştik ki şimdi o da sona eriyor. Sonbaharın ilk ayında sizler için hazırladığımız dergimizin dosya ve kapak konusu, övülen ve yerilen bir takım ahlak temalı başlıklardan oluşuyor.

Merhamet, şefkat, cömertlik, şükür, alay etmek, suizan, ayıp araştırma, gıybet, yumuşak dil, affetmek, gelmeyene gitmek, kötülüğü en güzel şekilde savmak, kendini beğenme, gurur, kibir gibi elzem konulara dair yazarlarımız yazılarını hazırladı.

Hülya Tekin; mü’minin vasıflarından olan merhamet, şefkat ve cömertlik konularını işlediği yazısında “Bu kadar çok nimetin kıymetini bilmek için onların asıl sahibinin Allah olduğunun ve bize emanet olarak verildiğinin bilincinde olmalıyız. Kul, nimeti emanet olarak bilirse onu korumak ve kendisine veriliş amacına uygun olarak kullanmak sorumluluğunun farkında olur.” gibi vurgulu cümlelere dikkatlerimizi çekmeye gayret etti.

Alay etmek, suizan, ayıp araştırma, gıybet gibi ahlak-ı zemime üst başlığı altında toplanan konuları Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hocalarından Prof. Dr. Mehmet Soysaldı, “İslam Kardeşliğine Zarar Veren Davranışlar” başlığıyla rahat okunur bir dil kullanarak izah etti. Şu güzelim cümleleri yazısından memnuniyetle alıntılayabiliriz;

“İman/inanç kardeşliği, nesep kardeşliğinden daha kuvvetlidir. Müminleri kardeş kılan sebep, iman/inanç bağıdır. Zira müminlerin inandıkları ilah birdir. Peygamberleri birdir. Kitapları birdir. Kıbleleri birdir. İşte bu birler, inanan insanları birbirleriyle kardeş kılmaktadır. İslam kardeşliğinin hakkıyla yaşandığı toplumlarda insanlar arasında sevgi, saygı, hoşgörü, birlik beraberlik, barış ve huzur vardır.”

Yumuşak dil, affetmek, gelmeyene gitmek, kötülüğü en güzel şekilde savmak şeklindeki güncelliğini her zaman koruyan ahlak maddelerini Osman Uz istifadelerimize sundu. Çalışması için kullandığı başlık da yazısını özetler nitelikte: “İnsan İhsana Mağluptur” Yazısından bir bölümü şuraya koyabiliriz;

“İyilik yapanlara iyilik, fenalık yapanlara da fenalık yapmak meziyet değildir. Asıl meziyet, kötülük yapanlara da iyilik yapabilmektir. Zira iyilik yapılan kimse düşmansa dost olur; ortadaysa yakınlaşır, yakındaysa muhabbeti artar. Kötülüğüne iyilikle karşılık edilen kimse için bu iyilik, bir daha o kötülüğe dönmemesi için bir perde olur.”

Kendini beğenme, gurur, kibir başlıklarını da sizler için Mustafa Türkdönmez çalıştı ve hazırladı. Allahu âlem kendisinin ilk yazısı. Yazıda böyle bir ilk olma özelliği ve heyecanı var. Bütün yazılarımız gibi bu çalışma da artık yazarlarından çıktı ve İlkadım dergimiz vesilesi ile siz değerli okuyucularımıza emanet. Yazılardan, yazanlar kadar okuyucular da sorumlu.

Asım Cüneyd Köksal “Okumak konforlu, yazmak risklidir.” dese de yazı çalışmalarınızı beklediğimizi* belirtir, riski imtihan olarak tarif edersek hayatın beşikten mezara bir risk yönetimi süreci olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Herkes bu sonuca hayat tecrübesini dikkate alarak kolayca ulaşabilir.

Unutulmamalıdır ki; hakkı verilmeye çalışılan bir iman iddiası, riski hayatın merkezine almaktır. Her türlü hastalık ve fenalığa karşı reçetemiz imandır. İmtihan adını koyduğumuz risklerden ise kurtuluş yoktur. Buna da inanmak gerekir. Çünkü bu, insanı rahatlatan bir ön kabuldür.

Allah, riskleri razı olacağı şekilde sonuçlandıran kullarından eylesin. Yeni sayılarımızda görüşebilmek ümidiyle.

*www.ilkadimdergisi.net sitemizdeki “Yazı Gönder” bölümünden bizlere çalışmalarınızı ulaştırabilirsiniz.

Yazımızı paylaşın..

Facebook Twitter Whatsapp’ta Paylaş Google Email Print LinkedIn Pinterest Tumblr