İLKADIM'DAN-Çocuk Muamelesi Gören Nesiller
Kıymetli Okuyucu;
İlkadım dergisi 394. sayısı ile karşınızda.
Mayıs sayımızın dosya konusu, çocuklarımızın ve gençlerimizin yani evlatlarımızın eğitiminde yer alan birbirinden farklı faktörler olarak belirlendi.
Kapak konularımızın derdini tek kelimeyle özetlemek gerekseydi bu kelime ‘nesil’ olurdu.
Toplumlar, yetiştirdikleri üyelerinin ehliyeti oranında rahat, huzur, sağlık ve afiyet bulacaklar.
Dünün çocukları büyüdüler, bugün aile yönetiminden tutun, şirket, şehir ve devlet idaresine kadar geniş bir yelpazede söz sahibi oldular.
Dün çocuk ve genç olanlar, bugün çocuk sahibi genç aileler konumundalar.
Dün ve bugün kıyasları gösteriyor ki neslin ihmal edilmesi, herkesin ahirete varana kadar geniş anlamda geleceğinin tehlikeye düşmesi anlamına geliyor.
Neslin kendini başıboş hissetmesi veya kendi haline bırakılması, dareyn saadeti özlemi çeken insanların oluşturduğu toplumda yaşanabilecek en büyük çelişkiler arasında yer alıyor.
Fitnenin bir anlamı da ‘imtihan’ demek. Kur’an’da bahsedilen fitneleri imtihan anlamıyla okuduğumuzda mesele daha da anlaşılır hale geliyor.
Evlat bu fitnelerden biri.
Siz evladınıza sahip çıkmazsanız, sokaklar sahip çıkıyor. Siz beslemezseniz, ekranlar onu besliyor. Siz onlar için sağlıklı bir ortam oluşturma gayreti göstermezseniz şeytan karakterli tipler köşe başlarında onları bekliyor.
Çocuklarımızı büyütmekle değil, yetiştirmekle sorumlu olduğumuzun umarım farkındayızdır. Çocuklar, yemeğini verdiğiniz ya da kendisi bir şekilde yiyecek bir şeyler bulduğunda zaten büyüyor. Yetiştirmek, bir miktar eğitimi ve terbiyeyi zorunlu kılıyor.
Farkı fark etmek işimizi kolaylaştırıyor, nereden başlamamız gerektiği konusunda bizlere sağlam veriler sunuyor.
Öğretmenler, imamlar, aileler, akrabalar, komşular, teknoloji üretenler, ekran ehli yüzler, dernekler, vakıflar, resmi kurumlar, arkadaşlar, kızlar, erkekler… hepimizin eli bu nesil denilen taşın altında.
Bunu fark ve kabul ettiğimiz oranda yükümüz hafifleyecek, gönlümüz genişleyecek. Bugün evlatlarımıza çocuk değil, nesil muamelesi yapmaya başlarsak yarınlar bizim olacak.
Nesil yetiştirmek kolay değil, biliyoruz. Ama gerçekten ister, imkânlar dâhilinde ev içinde ve toplumda bir işbirliğine gider, birbirimize karşı gücümüz yettiğince bir fedakârlık, anlayış, hoşgörü, sabır seferberliğine girişebilirsek her zorlukla birlikte mutlaka bir kolaylık olduğunu da göreceğiz.
Kapak yazılarımıza emek veren, her ay köşe yazısı hazırlama konusunda gayreti elden bırakmayan yazarlarımıza huzurlarınızda gönülden teşekkür ediyoruz.
Yazılardan, yazarlar kadar okuyucuların da sorumlu olduğuna inanıyoruz.
Yeni sayılarımızda da görüşebilmek ümidiyle Allah’a emanet olun.