Şubat 2015 Mehmet ERTURAN A- A+
A- A+

Badi Ekrem’in veya Pokemonların Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Ne İşi Var?

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak 12-13 Ocak 2015 tarihlerinde Türkiye’ye resmî bir ziyaret gerçekleştirdi. Devlet töreniyle karşılanan Mahmud Abbas için düzenlenen merasim hava şartları nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın avlusunda değil, içinde yapıldı.

Abbas, “Kardeş Filistin Devleti  ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin ele alınacağı, Filistin’e yönelik insanî yardımın ve kalkınma projelerinin değerlendirileceği, FİLİSTİN-israil ihtilafındaki son gelişmelerin yanı sıra bölgesel meselelere ilişkin görüş alışverişinde bulunulacağı” toplantı için geldiği Saray’a girmeden önce karşılıklı sekize sekiz olarak dizilen sancakların arasından geçti.

Tarihte kurulan 16 Türk devletine ait olan her bir sancak turkuaz kıyafetler giyen Cumhurbaşkanlığı tören alayı askerlerinin elindeydi. Bu uygulama bir ilk değildi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın ilk ziyaretçisi olan Vatikan Devlet Başkanı Papa Fransuva da 28 Kasım 2014’te bu sancakların arasından geçerek avludaki tören birliği askerlerini selamladı. Katolik Hıristiyanların dinî lideri kimliğini de üzerinde taşıyan Papa’nın Türkiye ziyareti devletin zirvesiyle yaşadığı ‘dinler arası diyalog’a dair tartışmalarla geçtiğinden sancakların varlığı gündeme gelemedi.

Siftahı çeken Papa’nın ardından Saray’a gelenler arasında sırasıyla Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad el Sani, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev vardı. Saray’da bugüne kadar altı devlet başkanı/ cumhurbaşkanı ağırlandı.

İlk dördünde de sancaklar vardı ama medyada ve kamuoyunda yeterince gündeme gelmedi. Sancakların gündeme gelmesi, sadece bayraklarla yetinilmeyip o bayrakların ait olduğu devlet askerlerinin de törenlere temsilen katılmasıyla oldu. Temsilî askerlerin de bulunduğu uygulama ilk olarak kardeş Filistinlilerin ziyaretinde gerçekleşti. Hava şartları nedeniyle Saray’ın içinde yapılan törende 16 Türk devletini temsil eden askerler kendilerine özgü kıyafetleriyle meşhur karede görüldüğü gibi merdiven basamaklarına dizildi.

Abbas’tan sonra, hava şartlarının normale döndüğü günlerin ilk ziyaretçisi olarak Saray’a gelen İlham Aliyev için hazırlanan törende 16 asker ilk kez asıl yerlerinde yani avludaki yürüyüş yoluna serilen turkuaz halının yanında yer aldılar. Törenlerin çoğunda bu bölgede bulunmalarına rağmen her seferinde farklı yerlerde konumlandırılabilecekleri de medyaya yansıyan ayrıntılar arasında yer aldı. Bu yeni uygulamayla birlikte Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nın bando, tören taburu gibi unsurlarına 16 Türk devletinin askerlerini temsil eden birlik de eklenmiş oldu.

Edinilen bilgiye göre Muhafız Alayı Komutanlığı, Cumhurbaşkanlığı Forsu’nda 16 yıldız ile temsil edilen tarihteki Türk devletlerinin Cumhurbaşkanlığı Saray’ı içinde de sembolize edilebileceği önerisinde bulundu. Önerinin olumlu karşılanması üzerine kayıtlar incelendi ve tarihteki 16 Türk devletinin askerî üniformaları tespit edilerek, askerî terziler tarafından gerçeğine uygun olarak diktirildi. Cumhurbaşkanlığı forsunda birer yıldız olarak kalmayıp temsil makamına ulaştırılan 16 devlet kuruluş yılları dikkate alındığında şu şekilde sıralanıyor;

Büyük Hun İmparatorluğu (MÖ 204-MS 216)  

Batı Hun İmparatorluğu (MS 48-216)

Avrupa Hun İmparatorluğu (375-469)

Ak Hun İmparatorluğu (420-552)

Göktürk İmparatorluğu (552-745)

Avar İmparatorluğu (565-835)

Hazar İmparatorluğu (651-983)

Uygur Devleti (745-1368)

Karahanlılar (940-1040)

Gazneliler (962-1183)

Büyük Selçuklu İmparatorluğu (1040-1157)

Harzemşahlar (1097-1231)

Altınordu Devleti (1236-1502)

Büyük Timur İmparatorluğu (1368-1501)

Babür İmparatorluğu (1526-1858)

Osmanlı İmparatorluğu (1299-1922)

Uzmanlar Nasıl Yorumladı?

Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil (Marmara Üniversitesi, Tarih): Burada tarihe, dünyaya ve Türkiye’ye verilen bir mesaj var. Dünyaya ‘Biz köklü bir medeniyetin sahibiyiz. Dünkü devlet değiliz. Tarihten güç alıyoruz.’ deniliyor. Bunlar ‘devlet-i ebed müddet’ (ebediyen yaşayacak devlet) anlayışının Türkiye Cumhuriyeti ile devam ettiğini gösteriyor.

Prof. Dr. Cengiz Anık (Marmara Üniversitesi, Halkla İlişkiler): Cumhurbaşkanı o 16 askerle iki mesaj vermiş olabilir. Birincisi: İç kamuoyuna özgüven kazandırmaya yönelik. Bir nevi psikolojik doping. İkincisi: Dış kamuoyuna. Net bir biçimde ‘Biz dünya ülkesiyiz, diğer ülkelerin sahip olmadığı özelliklere sahibiz. En çok devlet kuran milletiz.’

Prof. Dr. Nurettin Güz (Gazi Üniversitesi, İletişim): 16 Türk devletini temsil eden muhafızlar göğsümüzü kabartıyor. Tarihiniz ne kadar zenginse o kadar gösterişli bir karşılama töreni hazırlarsınız. Dış basının rahatsızlık duyması normal. Çünkü onlar Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti’nden ibaretmiş intibasını vermeye çalışıyor.

Doç. Dr. Erhan Afyoncu (Marmara Üniversitesi, Tarih): Senelerden beri benim de söylediğim şudur: Biz Avrupa ve Asya’da hangi ülkeye gidersek gidelim, bizi o devletin tarihî kıyafetli askeri karşılıyor. Bu, Türkiye’de eksiklikti. Dünyanın her yerinde olan bir uygulamanın bizde de olması olumlu bir gelişme.

Sosyal medyada ve alışageldiğimiz medyada meselenin tartışılan, alaya alınan kısmı ise askerlerin varlığı değil, kıyafetleriydi. Kimisi meşhur karede merdivenlerde duran askerlerin yerine pokemonları, Abbas’ın yerine de bir pokemon uzmanı olan Profesör Oak’ı koydu.

Kimisi de askerlerin önüne üzerinde Osmanlı kıyafeti, elinde de bando şefi olduğunu belirten tuğu taşıyan Şener Şen’in Hababam Sınıfı’nda oynadığı Badi Ekrem karakterini koydu. Daha beter görseller hazırlayarak eleştiri ahlakından bütünlemeye kalmış gevşekler gibi muhalif duruşunu adi/ basit bir şekilde ortaya koyanlar da oldu…

Papa, Saray avlusunda sancakların önünden geçerken.

Askerlerin yerine pokemonların koyulduğu adi çalışma.

Askerlerin başına güya padişah/ komutan diye konulan Badi Ekrem.

16 asker ve temsil ettikleri devletler.

Yazımızı paylaşın..

Facebook Twitter Whatsapp’ta Paylaş Google Email Print LinkedIn Pinterest Tumblr